Μελέτη Risk Assessment για το Βιομηχανικό Pest Control

Ο Pest Control Services Manager της Omalon, Μάνος Τζίφας, γράφει:

Η Μελέτη Risk Assessment – Αξιολόγηση Κινδύνου για το Βιομηχανικό Pest Control βοηθά στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων προσβολής από παράσιτα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το Risk Assesment είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα σχέδιο διαχείρισης παρασίτων με υπηρεσίες Βιομηχανικού Pest Control – Integrated Pest Management, προσαρμοσμένες στις εγκαταστάσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται πρωτίστως στην προστασία των εγκαταστάσεων από παράσιτα και στη θέσπιση φυσικών μέτρων και ροών εργασίας που μειώνουν την πιθανότητα προσβολής των εγκαταστάσεων από αυτά.

Το Risk Assesment δημιουργείται και προσαρμόζεται ώστε να αποτυπώσει και να αναδείξει με ακρίβεια τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε εγκατάστασης.

Παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν το Risk Assessment για το βιομηχανικό Pest Control σε μία εγκατάσταση είναι:

  • το κλίμα
  • η γεωγραφία
  • οι γειτονικές ιδιοκτησίες
  • η διάταξη του χώρου
  • η κατάσταση του ίδιου του κτιρίου
  • τα προϊόντα που παρασκευάζονται ή συσκευάζονται

Πριν διεξαχθεί η τελική μελέτη Risk Assessment για το Pest Control, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επισκευές, τροποποιήσεις ή αλλαγές των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου.

Για αυτό τον λόγο προτείνουμε την στενή συνεργασία μας με τους υπεύθυνους QA/QC του βιομηχανικού χώρου πριν γίνουν οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις – επισκευές.

Στο εσωτερικό του βιομηχανικού χώρου, το είδος των υλικών που επεξεργάζονται και των προϊόντων που παράγονται, μπορεί να επηρεάσει το είδος των παρασίτων που είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σε κάθε χώρο. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, η υγιεινή της εγκατάστασης και οι πρακτικές του προσωπικού.

Ορισμένα παράσιτα μπορεί να προσελκύονται στην τοποθεσία λόγω του κλίματος ή της γεωγραφικής περιοχής. Το σχέδιο Risk Assessment θα πρέπει να αναγνωρίζει τα “κατώτατα όρια δράσης” και τον κρίσιμο πληθυσμό βάσει των οποίων μια προσβολή από παράσιτα μπορεί να οριστεί και να ανακηρυχθεί πρόβλημα. Για τον χαρακτηρισμό της οποιασδήποτε προσβολής θα λάβουμε υπόψη όχι μόνο την πιθανότητα παρουσίας του παρασίτου, αλλά και τη σοβαρότητα των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει το παράσιτο.

Στη συνέχεια, το σχέδιο θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τις συσκευές και τα σημεία ελέγχου παρασίτων που θα χρησιμοποιηθούν, τις διαδικασίες παρακολούθησής τους (monitoring), καθώς και το πρόγραμμα τακτικών εφαρμογών pest control και επιθεωρήσεων.

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης σαφείς οδηγίες για το προσωπικό του βιομηχανικού χώρου ώστε η οποιαδήποτε ανίχνευση παρασίτων – επιβλαβών οργανισμών να γίνεται έγκαιρα. Κρίνεται σκόπιμο το προσωπικό του βιομηχανικού χώρου να λάβει βασική εκπαίδευση αναγνώρισης παρασίτων, ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να ενημερώνει για τυχόν ενδείξεις δραστηριότητας τους.

Το Risk Assessment όταν ολοκληρωθεί μας βοηθά να δημιουργήσουμε τις πρότυπες εκθέσεις – reports. Οι εκθέσεις αυτές θα συμπληρώνονται κατά τη διάρκεια των μελλοντικών εφαρμογών pest control και θα αποκαλύπτουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων ευθύνης μας όσον αφορά τη πιθανή δραστηριότητα παρασίτων. Σε περίπτωση έλεγχων (Audits) ασφαλείας και ποιότητας, οι εκθέσεις αυτές θα αποτελέσουν τεκμήρια για την ορθή εκτέλεση των εργασιών Pest Control.

Στις απολογιστικές αναφορές θα καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των προϊόντων καταπολέμησης παρασίτων που χρησιμοποιήθηκαν στον χώρο μαζί με όλα τα στοιχεία τους. Στις εκθέσεις θα πρέπει ακόμα να καταγράφονται με λεπτομέρειες οποιαδήποτε δραστηριότητα παρασίτων και οι αντίστοιχες διορθωτικές ενέργειες.

Η καταγραφή αυτών των δεδομένων και η επεξεργασία τους μας επιτρέπει την ανάπτυξη ανάλυσης τάσεων (trend analysis) με την πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη και την απόδειξη της συνεχούς βελτίωσης της μεθοδολογίας διαχείρισης των παρασίτων που ακολουθείται στην εγκατάσταση.

Με μία σωστή μελέτη και κατανόηση των σημείων κινδύνου για προσβολή, με λεπτομερή σχεδιασμό, παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα παρασιτολογικού ελέγχου θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.